Effekter av olika ljuskvalitét på antocyaninkoncentration hos Vaccinium corymbosum

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

Sammanfattning: Blåbär är en naturlig källa till antioxidanter, bland annat antocyanin. Antocyanin är ett pigment som bidrar till biomedicinska funktioner som förbättrad syn, förbättrat minne, skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar samt andra hälsoeffekter. Idag finns en stor marknad för blåbärsextrakt, där bland annat antocyanin på piller säljs som hälsokostmedel. Försöket syftar till att undersöka om olika våglängdsområden kan öka ackumuleringen av antocyanin hos V. corymbosum av sorterna ´Duke` och ´Legacy`. Blåbär har LED-belysts med blått-, rött- samt UV-ljus under olika exponeringstider och med olika ljusintensitet. Hälften av blåbären som ingick i försöket lagrades efter ljusexponeringen. Blåbären frystes och antocyanin extraherades med surgjord metanol. Koncentrationen av antocyanin bestämdes med spektrofotometer. Resultatet visar att röd/blå-ljusbehandling under 48 timmar utan lagring, gav en ökning av antocyanin med 21,8 procent hos blåbärsorten ´Legacy`. Även ´Duke` gav en ökning av antocyanin med 15,1 procent.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)