Effekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn och ungdomar

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Titel: Effekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn och ungdomar Författare: Charlotte Olofsson, Cornelia Johansson och Maria Nordbeck Handledare: Fredrik Bertz Examinator: Ingrid Larsson Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-05-16 Bakgrund: Glykemiskt index (GI) är ett omdebatterat ämne och något som diskuteras mycket är hur det glykemiska indexet påverkar energiintag. Det forskas på om en kost som har lägre GI ger en ökad mättnadskänsla och ett minskat energiintag, vilket skulle kunna vara ett redskap för att förebygga övervikt hos barn och ungdomar. Frukosten har visat sig vara en av framgångsfaktorerna för en hälsosam vikt och därmed är det intressant att titta på om kvaliteten av kolhydrater har någon betydelse. Syfte: Att granska det vetenskapliga underlaget gällande hur frukostens GI påverkar barn och ungdomars övriga energiintag. Sökväg: För att hitta relevanta artiklar till frågeställningen gjordes en systematisk litteratursökning i databaserna PubMed, Scopus och Cochrane. Sökord som användes var: breakfast, breakfast quality, children, glycemic index, energy intake, obesity. Urvalskriterier: Randomiserade kontrollerade studier och kohortstudier, frukostätande individer, barn och ungdomar under 18 år, angivet glykemiskt index. Effektmått: Energiintag. Datainsamling och analys: Sex originalartiklar mötte inklusionskriterierna och granskades enligt SBU:s granskningsmallar. En studie valdes därefter bort på grund av mycket låg studiekvalitet. Evidensstyrkan bestämdes utifrån GRADE-systemet. Resultat: Det finns visst underlag för att en frukost med lägre GI ger ett lägre energiintag vid nästkommande måltid, hos barn och ungdomar. För detta är evidensstyrkan låg (++). Två studier visar att en måltid med lägre GI ger ett lägre frivilligt energiintag i nästkommande måltid än efter en måltid med högre GI. De övriga tre studierna visar ingen signifikant skillnad. Slutsats: Underlaget för att rekommendera en frukost med lågt GI till barn och ungdomar, med avseende på att minska energiintag är otillräckligt. För att få säkrare evidens behövs fler välgjorda studier inom området som varar under längre tid. Evidensstyrkan är låg (++) för att en frukost med lägre GI ger ett lägre energiintag vid nästkommande måltid än en frukost med högre GI. När det gäller övrigt intag saknas vetenskapligt underlag.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)