Rationell småskalig tillverkning av trämöbler : -vad har det lilla snickeriet att vinna på samarbete med möbelkomponentindustrin?

Detta är en Kandidat-uppsats från Linköpings universitet/Carl Malmsten - furniture studies; Linköpings universitet/Tekniska högskolan

Sammanfattning: Vi har i detta examensarbete tagit avstamp i våra egna hantverksmässiga snickerierfarenheter för attutöka vår kunskap om träbearbetning i större skala. Med oss har vi haft tankar på egna framtida verksamheter och hur vi där skulle kunna kombinera småskalighet med storskalighet. Genom att lära känna delar av den svenska träindustrins tillverkning av möbelkomponenter har vi velat utvidga våra kontaktnät såväl som öka vår kunskap om deras utrustning och arbetssätt.Vi har valt att utgå från en produkt, vilken vi formgav för uppgiften, för att på så vis begränsa vårt område. Vår idé har varit att jämföra tillverkningen av delar till denna produkt mellan ett litet snickerioch småskalig industri. Vi har delat in tillverkningen i olika tekniker och inom var och en av dessa sökt upp specialiserade företag, att samla i en lista samt att besöka under arbetet.Vi anser att vår undersökning visar att det finns goda möjligheter för det lilla snickeriet att nå framgång både genom att lära av och samarbeta med den småskaliga träindustrin. De arbetssätt och de maskiner vi sett under våra besök hos industrin, skulle i flera fall gå att använda i det lilla snickeriet. Till tekniker som varit extra spännande att lyfta fram hör bland annat rationell svarvning av raka föremål, frässvarvning i kopieringsfräs samt den utveckling som skett inom basning och böjning av trä genom komprimering. Det vi i ett första läge tror är mest lönsamt för det lilla snickeriet att köpa från småindustrin är olika typer av svarvade eller frässvarvade ämnen samt avancerad bearbetning som kan göras enkelt i en CNC-styrd maskin. I arbetet har vi också erfarit att det finns många faktorer, i vissa fall svåra att tydligt redovisa, som påverkar vilken väg som är möjlig och lämplig att ta.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)