Nedskrivning av goodwill : En studie om tillämpningen av IAS 36 i praktiken

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Ekonomihögskolan, ELNU; Linnéuniversitetet/Ekonomihögskolan, ELNU

Författare: Johan Isaksson; Shaqir Peci; [2010]

Nyckelord: ;

Sammanfattning:

Uppsatsens titel: Goodwill nedskrivning – En fallstudie om tillämpningen av IAS 36 i praktiken

Bakgrund: Goodwill uppstår vid företagsförvärv då köpeskillingen överstiger värdet på nettotillgångarna. Tidigare skrevs denna goodwill av över maximalt 20 år. 2005 infördes nya regler i IFRS 3 och IAS 36 (nedskrivningar) som innebär att goodwill ska fördelas på kassagenererande enheter och nedskrivningstestas årligen genom att återvinningsvärde beräknas för de kassagenererande enheterna och jämförs med redovisat värde.

Syfte: Syftet med uppsatsen är att få en djupare förståelse för hur företag utifrån reglerna i IFRS 3 och IAS 36 gällande uppkomst av och nedskrivning av goodwill, definierar kassagenererande enheter samt fördelar goodwill på dessa.

Metod: Vår uppsats består av två undersökningar. Den ena studien utgörs av en mindre undersökning av årsredovisningarna för 50 noterade koncernbolag på NASDAQ OMX Stockholm. Vår huvudsakliga studie är en kvalitativ fallstudie som baseras på två företag: Duni AB och AarhusKarlshamn AB. Vi har utfört semi-strukturerade intervjuer med Magnus Carlsson, group controller på Duni och Fredrik Nilsson, koncernredovisningschef på AarhusKarlshamn.

Slutsats: Samtliga företag i studien använder sig av nyttjandevärde som beräknas genom att framtida kassaflöden uppskattas och nuvärdesberäknas med hjälp av WACC som diskonteringsfaktor. Vi har konstaterat att företagen generellt följer regelverket i IAS 36 då det enda som går emot reglerna är att vissa av företagen i årsredovisningarna nämner diskonteringsfaktorn efter skatt.

Fördelningen på kassagenererande enheter skiljer sig mellan företagen i studien där den lägsta nivån är på fabriksnivå medans den högsta är på koncernnivå. Både Duni och AAK fördelar goodwill på kassagenererande enheter på lämplig nivå.

Förslag till fortsatt forskning: Vi anser att det vore intressant att undersöka vilka antaganden som ligger till grunden när långsiktig tillväxttakt bestäms för den oändliga perioden vid beräkning av framtida kassaflöden i nyttjandevärdesmodellen. Denna tillväxttakt påverkar i stor grad den sammanlagda beräkningen av framtida kassaflöden.

Vi tycker även att det vore intressant att undersöka hur många företag som faktiskt har gjort nedskrivningar sedan införandet av de nya reglerna 2005 samt hur de har behandlats redovisningsmässigt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)