Vegetabilier i kosten : En kvantitativ undersökning om tillit och attityder

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Johan Jönsson; Saga Hård; [2020]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: En ökad konsumtion av vegetabilier associeras med hälsofördelar och lyfts fram av hälsomyndigheter. Många är medvetna om de positiva aspekterna med ett ökat intag av vegetabilier i kosten. Trots det är Sverige ett av flera västländer där det genomsnittliga intaget är lägre än de nationella rekommendationerna. Hur individen tolkar information är kopplat till attityder och tillit vilket är väsentligt för att förstå individens subjektiva uppfattning och konsumtion. Syftet med denna studie är att utforska tillit till information från Livsmedelsverket samt attityder gällande vegetabilier i kosten. Med hjälp av en webbenkät fick respondenter (n=308) ta ställning till information och olika påståenden relaterade till vegetabilier samt besvara frågor om sin egen konsumtion. Det fanns en genomgående signifikant skillnad i respondenternas svar beroende på typ av kosthållning och kön. Veganer fann påståenden mer trovärdiga och visade generellt en mer positiv attityd än gruppen som följde en blandkost medan vegetarianer låg däremellan. Kvinnor fann påståenden mer trovärdiga och visade en mer positiv attityd än män. Det fanns även en skillnad i utbildning men endast för två punkter där respondenter med eftergymnasial utbildning fann en högre trovärdighet och hade en mer positiv attityd än respondenter med gymnasial utbildning. Med det sagt var attityd och tillit relaterat till vegetabilier generellt god för samtliga respondenter trots att skillnader förekom.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)