Planering av en landbaserad odling av Ulva intestinalis på norra Öland

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

Sammanfattning: Ulva intestinalis är en fotoautotrof grönalg som är utspridd i stora delar av världen och har ett flertal användningsområden, däribland som matråvara samt som biobränsle. Matindustrin står idag för en fjärdedel av världens utsläpp av växthusgaser. För att FN:s globala mål ska uppnås innan år 2030 måste dessa utsläpp minska. Ett sätt att bidra till att målen nås är att ändra vilka livsmedel som produceras, där alger kan vara en del av den framtida mera hållbara maten. Syftet Med detta arbete var att undersöka möjligheterna för en hållbar algodling för matkonsumtion.Målet var att genom en litteraturstudie hitta en parameter som potentiellt kan påverka tillväxten av Ulva intestinalis och planera ett experiment i en odlingsanläggning på norra Öland som undersöker den valda parametern. I litteraturstudien undersöktes det vilken parameter som skulle kunna testas i en framtida odlingsanläggning. Resultatet som erhölls från litteraturstudien var att substrat är viktigt för algens sporsättning och i kombination med projektets begränsande faktorer blev substrat den parameter som bör testas i experimentet. Utifrån att substrat valdes som parameter lades ett förslag på ett experiment fram. Slutligen diskuterades potentiella felkällor samt så gavs det förslag på eventuella fortsatta studier.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)