Validering av ny vattenrenings teknik

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Skolan för teknikvetenskap (SCI)

Författare: Algot Rickman; [2019]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet. Med klimat förändringar som orsakar en förändring i regn mönster över hela planeten skapas underskott av dricksvatten under svenska somrar. Avsaltning av Östersjövatten kan lösa många av de problem som har orsakats av vatten brist. Tyvärr är omvänd osmos processer inte alltid effektivt och lider av problem igensättning av membran, utöver att de är relativt dyra. Membranfri kapacitiv dejonisering kan vara ett alternativ för att lösa flera av dessa problem. Dock så behöver användningen av tekniken vid olika temperaturer studeras för att avgöra om den är användbar över hela världen. Således var huvudfokusen av projektet att evaluera den praktiska applikationen av av kapasitiv dejonisering (CDI) enhet vid olika temperaturer och att analysera det resulterande beteendet. Målet var att sätta upp en experiment uppställning som automatiskt mätte avsaltning (genom att mäta förändringar jol-konductiviteten av vattnet) och analysera den uppmätta datan. Experimentet var genomfört saltvatten vid 20 \degree C, 40 \degree C och 60 \degree C och använde en genomflödes/kringflödes CDI system som utnyttjade flexibla elektroderavaktiverat kol. Experimenten var både genomförda vid 1.6 V applicerad potential, vilket representerar värkliga förhållanden och 1 V för att minimera electrolytiska reaktioner (somstartar vid 1.23 V). Den maximala avsaltningen per passering genom kondensatorn uppmättes till 1% (20 °C), 1.4% (40 °C) och 1.1% (60 °C) vid 1.6 V och 0.52% (20 °C), 0.51% (40 °C) och 0.45% (60 °C) vid 1 V. Hastigheten med vilket saltet avlägsnades mättes också, resulterande i att högre temperatur uppvisade snabbare salt upptagningsförmåga, vilket kan visa sig vara en stor fördel för membranfri CDI eftersom att avsaltnings effektivitet drastiskt försämras för membran baserade processer så som omvänd osmos vid högre temperaturer.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)