Hur påverkar mindful eating uppfattning och beteende kring mat? : en fallstudie över användandet av en mobil mindful eating-applikation hos två personer med olika kosthållning

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Department of Molecular Sciences

Sammanfattning: Mindful eating handlar om att medvetandegöra relationen till maten, ätandet och kroppen genom inkludering av alla sinnen, igenkänning av vanor och medvetenhet om hunger och mättnad. Konceptet har använts framgångsrikt för ökat medvetet ätande i flera studier. Emellertid tycks undersökningar om mindful eating på normalviktiga individer med olika kosthållning saknas, och få publicerade studier om elektroniska mindful eating-verktyg finns tillgängliga. Syftet med denna studie var således att genom en fallstudie undersöka hur användandet av mindful eating-applikationen Eat Right Now® under 28 dagar påverkar nutritionsstatus, livsmedelskonsumtion samt relationen till maten, ätandet och kroppen hos två normalviktiga personer med olika kosthållning. Bedömningen av nutritionsstatus innefattade mätning av kroppssammansättning genom beräkning av BMI, kroppspletysmografi (ADP) och bioelektrisk impedansanalys (BIA) samt kost- och aktivitetsdagbok. Graden medvetet ätande mättes med Mindful Eating Questionnaire (MEQ). Efter försöksperioden fyllde deltagarna dessutom i ett frågeformulär om applikationen. Resultatet visade förbättrad energibalans hos båda deltagarna samt obetydliga skillnader i BMI och fettmassa (FM). Hos deltagaren med varierad kosthållning minskade kött- och mejeriproduktskonsumtionen, medan fisk- och fruktintaget ökade signifikant. Hos deltagaren med råvegansk kosthållning minskade intaget av nötter, medan konsumtionen av kokos och färskpressad fruktjuice ökade betydligt. Konsumtionen av frukt och färskpressad fruktjuice hos båda deltagarna ökade markant och kan tolkas som att användandet av en mindful eating-applikation bidrar till konsumtionen av dessa livsmedel. Båda deltagarna ökade dessutom sina MEQ-resultat, vilket kan indikera att användandet av mindful eating-applikationen ökar det medvetna ätandet. Applikationen bedömdes vara måttligt effektiv (3) för att uppnå uppsatta mål om mat och ätande hos deltagaren med varierad kosthållning, och ganska effektiv (4) för att uppnå uppsatta mål om mat, ätande och kropp hos deltagaren med rå-vegansk kosthållning. Resultaten bör tolkas med varsamhet och hänsyn till flera potentiella förväxlingsfaktorer. En längre testperiod med fler deltagare och mätmetoder skulle kunna utforska vidare denna studies konklusioner.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)