Ungtjurar i ekologisk produktion

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Animal Environment and Health

Sammanfattning: Nötköttsproduktion lämpar sig väl att vara ekologisk produktion. I Sverige var 2011 19 % av alla slaktade nötkreatur uppfödda enligt ekologiska regler. Dock är det större utmaningar med uppfödning av ekologiska ungtjurar av köttras än med uppfödning av stutar och kvigor till slakt. Den ekologiska produktionen styrs av regler som är uppsatta av KRAV. Skillnader mellan ekologiskt och konventionellt gäller framför allt grovfoderandel i foderstaten, utevistelse och bete. För att få tillägg för ekologisk produktion utbetalt krävs det att slaktkropparna uppfyller vissa kvalitetskrav. En viss andel av djuren som fötts upp ekologiskt får inte tilläggsbetalningar eftersom de inte uppfyller kvalitetskraven. När det gäller ungtjurar är det för liten fettansättning på de så kallade tunga köttraserna och för låg vikt på de så kallade lätta köttraserna som är de främsta anledningarna. Djurens tillväxt följer ett visst mönster där olika vävnader tillväxer i olika ordning. Nerv- och muskelvävnad tillväxer tidigt och fettvävnad är det sista som tillväxer. Vid hög tillväxtshastighet sker fettansättningen vid en lägre vikt än vid en långsammare uppfödning, men även genotyp och kön påverkar. Grovfoder utgör en stor del av de ekologiska foderstaterna, vilket gör det viktigt med bra näringsvärden, hög smältbarhet och även bra smaklighet i grovfodret för att få hög tillväxt och tidig fettansättning. Tillsätts kraftfoder till foderstaten ökar det totala foderintaget och även totalfoderstatens smältbarhet ökar. Dock kan intaget av grovfoder eller bete minska om djuret erbjuds en stor giva kraftfoder. För att undvika en andra betessäsong med tjurar födda på våren så är det bra om de är slaktmogna senast i juni då de enligt KRAV-reglerna endera måste slaktas eller släppas ut på bete. För att bli slaktmogna krävs att de kan utfodras så intensivt som möjligt och om de släpps på bete behöver de tillskottsfoder. Med rätt förutsättningar är det möjligt att ha en bra produktion av ekologiska köttrasungtjurar som kan dra nytta av de tilläggsbetalningar som görs när kvalitetsgränserna uppfylls.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)