FODMAP – sett urdietistens perspektiv : En kvalitativ studie

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Jeanette Ringberg; Miranda Åberg; [2018]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Inledning: FODMAP är en relativt ny internationell behandlingsform förpatienter med IBS. Dietisten är av stor vikt för att behandlingen ska genomföras korrekt. Många av studierna gällande behandlingsformen har genomförts internationellt. Denna uppsats söker därför information om de svenska dietisternas erfarenheter av behandlingen. Syfte: Syftet är att undersöka hur dietister inom svensk hälso- sjukvård upplever FODMAP vid behandling av patienter med IBS. Metod: Kvalitativ tematisk analys användes för att hitta teman i transkriberingarna från de semistrukturerade intervjuerna som genomfördes med fem dietister inom hälso- och sjukvården. En blandning av målstyrt- och bekvämlighetsurval har använts. Resultat: Behandlingsformens effektivitet och komplexitet var två framstående teman som uppmärksammades vid analysen. Dietisterna upplever behandlingsformen som tydligt för både patienten och dietisten själv, att det ger bra symptomlindring, bättre förståelse och att det är en värdefull behandlingsform. Dock lyfts även diagnosens många olika aspekter, att det kan vara tidskrävande och innebära stora omställningar för patienten samt att dietisten har vissa utmaningar i att få patienterna att börja återintroducera livsmedel igen. Slutsats: Samtliga deltagare upplevde behandlingsformen som effektiv genom sin tydlighet och symptomlindring hos patienterna, samtidigt som viss komplexitet kunde återfinnas i form av behov av en helhetssyn på sjukdomen och arbetskrävande insatser för patienten, vilket också kunde innebära svårigheter för dietisten.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)