Omvårdnadsåtgärder mot malnutrition hos äldre

Detta är en Kandidat-uppsats från Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

Sammanfattning: Äldre personer riskerar i större utsträckning än yngre att utveckla malnutrition. Malnutrition uppstår på grund av otillräckligt intag av näringsämne vilket i sin tur leder till obalans i kroppens fysiologiska processer. Bakomliggande sjukdomar, läkemedelsinteraktioner, åldrande i sig är orsaker som kan leda till malnutrition. Malnutrition medför fysiska, psykiska och sociala konsekvenser. Därför blir det viktigt att tidigt identifiera detta tillstånd hos äldre personer och sätta in förebyggande åtgärder. I sjuksköterskan roll ingår att förebygga sjukdom och främja hälsa. Studiens syfte var att genom en litteraturstudie beskriva omvårdnadsåtgärder för att förebygga malnutrition hos personer över 65 år som vistas på någon form av vårdinrättning. Fyra huvudteman framkom i resultatet; effekt av näringssupplement; följsamhet; serveringsmetoder av mat och bedömningsinstrument. Studien kom fram till att malnutrition kan förebyggas och nutritionsstatus kan förbättras genom bedömning av nutritionsstatus och insättning av omvårdnadsåtgärder mot malnutrition. De nutritionsinterventionerna som föreslås i studien är näringstillskott, i form av olika typer näringssupplement. Studien poängterar vikten av vårdpersonalens stöd, måltidsmiljö och servering av mat och näringssupplement. Personcentrerad vård, i behandling av malnutrition, är önskvärd. Studien kommer även fram till att Mini Nutrition Assesment (MNA) och Nutritional Form For the Elderly (NUFFE) är de bedömningsinstrument som i första hand bör användas vid bedömning av malnutrition hos äldre.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)