Ekologisk och närproducerad mat - en studie om Hem- och konsumentkunskaplärares inställningar och vanor

Detta är en C-uppsats från Göteborgs universitet/Sociologiska institutionen

Sammanfattning: SammanfattningMiljödebatten har under de under de senaste åren intensifierats. Hem- och konsumentkunskap fokuserar påskeendet i hushållet och dess samspel med samhälle och natur. Lärarna i hem- och konsumentkunskap har somuppgift att undervisa om hur detta samspel fungerar och vad det kan ge för konsekvenser för miljön.SyfteSyfte är att ta reda på om lärares personliga värderingar angående ekologiska och närproducerade livsmedelspeglar av sig på undervisningen. - Gör läraren samma val, rörande ekologiska och närproducerade livsmedel, i skola och hemmiljö? - Påverkas undervisningen av lärarens privata värderingar rörande ekologiska och närproduceradelivsmedel.MetodFyra hem- och konsumentkunskapslärare har intervjuats, därefter har har detta resultat transkriberats,sammanfattats och tolkats.MaterialArbetets grund baseras på läroplanen för det det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet(Lpo 94) och kursplanen för Hem- och konsumentkunskap. Utöver detta har för ämnet relevant litteratur använts.ResultatBland de intervjuade lärarna var användandet av ekologisk och närproducerad mat ovanlig. Lärarna agerade påliknande sätt både i det privata och i rollen som lärare. Lärarna ställer sig positiva till produkterna, men nämnerekonomin som orsak till att de inte används under lektionerna. Privat spelar inte ekonomin någon roll, men i deflesta fall används ändå inte ekologisk och närproducerad mat. Detta agerande kan signalera dubbla budskap tilleleverna, som kan få svårt att ta till sig kunskaperna, detta eftersom den ekologiska och närproducerade matenmest berörs teoretiskt istället för att användas, och på så sätt ge kunskap i handling.Betydelse för läraryrketVår förhoppning är att lärare i hem- och konsumentkunskap genom att läsa detta arbete ska kunna bli inspireradeatt förändra sina attityder och vanor kring inköp av ekologiska och närproducerade livsmedel. Detta genom att deblir medvetna om vad det är som avgör människors inköpsvanor av dessa livsmedel och hur avgörande det är föreleven att få sin kunskap i handling.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)