Hygge bryggeri : Skogens skymda skatt – sprängtickan

Detta är en Kandidat-uppsats från Mittuniversitetet/Institutionen för design

Sammanfattning: FN:s globala mål nummer sex och femton fodrar skyddandet av vatten och landsburna ekosystem. För att nå målen krävs bland annat bevarandet och restaureringen av naturskogar och ett främjande av ett hållbart skogsbruk. Denna studie syftar till att undersöka huruvida sprängtickan kan inom småskalig skogsförvaltning kan ses som en resurs för konsumenter och för skogsägare ur ett konsumentperspektiv genom att besvara frågeställningen; Hur kan design ha betydelse för ett urvals konsumenters inställning till sprängtickan som livsmedel? Samt genom en kartläggning över den produktmarknad med sprängticka som existerar i Sverige idag. Studien besvaras genom att koppla till teorier inom FoodTech, Food design thinking samt nudging. Undersökningen har genomförts genom en visuell innehållsanalys samt en kvantitativa enkätundersökning. Resultatet av de båda metoderna visar att det finns stor potential för sprängtickan att utnyttjas som konsumentvara och på så sätt hjälpa privat skogsägare att bevara urskogarna. Studien visar dock en problematik i den nuvarande svenska marknaden med sprängticka och att det finns stora utvecklingsmöjligheter inom detta område.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)