Blandkostares syn på en lakto-ovo-vegetarisk kost : En kvalitativ intervjustudie

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: SAMMANFATTNING  Bakgrund Intresset och efterfrågan på vegetariska produkter ökar i den svenska dagligvaruhandeln, trots det anger endast 3% av befolkningen att det har en vegetarisk kosthållning. Kosthållningen har visat ge fördelar både för hälsan och klimat vid jämförelse med en animalisk kosthållning. Tidigare forskning visar att blandkostare upplever sociala, närings- och smakmässiga barriärer gentemot en vegetarisk kosthållning.  Syfte Syftet med studie är att öka förståelsen för vilka attityder och uppfattningar som förekommer hos blandkostare, i förhållande till en lakto-ovo vegetarisk kosthållning  Metod Studien utgick från en kvalitativ forskningsmetod där 6 individer intervjuades med hjälp av en semistrukturerad frågeguide. Intervjuerna spelades in och transkriberades ordagrant för att sedan analyseras med hjälp av kvalitativ innehållsanalys.  Resultat Informanternas val av kost och måltider styrdes dels av yttre och inre faktorer som social omgivning, media och bekvämlighet. Dels av etiska och estetiska aspekter som medvetenhet för djur och klimat och betydelsen av doft- och smakupplevelser. Detta låg till grund för informanternas uppfattningar om den lakto-ovo-vegetariska kosten. Kosten uppfattades vara fördelaktig ur ett ekonomiskt och näringsmässigt perspektiv och flera informanter valde att inkludera lakto-ovo-vegetariska måltider i sin kost. Dock uttryckte informanterna en kunskapsbrist och ovilja, vilket uppfattades som hinder till att konsumera kosten i en större utsträckning. Slutats De attityder och uppfattningar som förekommer gentemot en lakto-ovo-vegetarisk kost påverkas till stora delar av matrelaterade erfarenheter från uppväxten, normer samt individens intresse för djur- och klimatfrågor. Det finns behov av vidare forskning för att se om ökad kunskap resulterar i beteendeförändring och hur normer och sociala strukturer påverkar individers kostval.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)