Glutenfria måltider på restauranger och kaféer - En kvalitativ studie om lunchutbud, rutiner och serveringspersonalens bemötande

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Måltider utanför hemmet ökar och att äta på restaurang som ett sällskap är idag en utbredd och vanligt företeelse. Men för personer med sjukdomen celiaki innebär det ofta rädsla och oro för kontaminering vid restaurangbesök och kan påverka livsnjutningen negativt. Det är viktigt att belysa problematiken kring matallergier och livsmedelsintoleranser eftersom alla oavsett särskilda behov har rätt att kunna njuta av restaurang- och kafébesök. Forskning visar att personer med celiaki, även kallat glutenintolerans, upplever svårigheter vid måltider utanför hemmet. Det beror oftast på kunskapsnivån om celiaki bland restaurangpersonal inte alltid är tillräcklig för att känna sig trygg. Syftet med studien är att utforska det glutenfria lunchsortimentet samt beskriva personalens service och rutiner när glutenfri mat efterfrågas på restauranger och kaféer i en central del i Göteborg. Data samlades in genom tio dolda deltagande observationer där ett observationsprotokoll fylldes i, det utfördes också två intervjuer med restaurangägare. Resultatet i undersökningen visar på att det finns problem för personer med celiaki att äta på restaurang. I många fall kunde restaurangpersonalen inte svara på vad som var glutenfritt och känslan av osäkerhet infann sig på hälften av observationerna. Resultatet i studien pekar på att det glutenfria utbudet är begränsat, tre av tio ställen kunde erbjuda samtliga lunchrätter glutenfria och på åtta stället ingick bröd men endast tre av dem kunde erbjuda glutenfritt bröd. En högre kunskapsnivå och förståelse bland restaurangpersonal är önskvärt likaså ett bredare utbud.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)