Från kaninmat till miljöåtgärd

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Våra matval har stor påverkan på vår hälsa och på miljön som är både positiv och negativ. Vegetarisk mat ger positiva effekter på hälsan genom att minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar medan kött ger den motsatta effekten och dessutom orsaker köttproduktion växthusgasutsläpp som är bland de största orsakerna till den negativa klimatpåverkan. Genom ökning på vegetarisk konsumtion kan belastning på miljö och klimat minskas. Offentliga måltider produceras enligt riktlinjer. De ska vara goda, integrerade, säkra, näringsriktiga, trivsamma och hållbara. Studien syftar till att undersöka vilka svårigheter som har uppstått vid genomförandet av det politiska beslutet om att utöka servering av vegetarisk mat i offentlig sektor, samt belysa om de olika strategierna för att öka matgästernas acceptans för vegetarisk mat, genom att intervjua beslutsfattare i kostverksamheter i Göteborg och Falkenberg. Resultat visar att sedan 2012 serveras vegetarisk mat en till två gånger i veckan samt som alternativrätt för alla skolbarnen som vill testa dagligen. Denna servering har väckt reaktioner inte bara hos skolbarnen utan även hos deras föräldrar och pedagoger. Detta har krävts stora insatser från kostverksamheterna att hitta möjliga utvägar och strategier för att kunna övertyga matgästerna att acceptera den vegetariska maten, till exempel att hitta favoriträtter och maträtter som efterliknar kötträtter. Politiska beslutet har fattats av ekonomiska- och miljöskäl. Ökning på vegetarisk mat syftar till minskning på andelen köttprotein och ersätts av proteinrika grönsaker som soja och bönor. Nu har intresset ökat bland skolbarnen vilket bäddar för ett grönare samhälle där individerna är klimatmedvetna och har ett gott hälsotillstånd.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)