En deskriptiv analys av allergi mot vete och hälsorelaterad livskvalitet vid atopi under arbetstid

Detta är en Magister-uppsats från Örebro universitet/Institutionen för hälsovetenskap och medicin

Författare: Gunbritt Eriksdotter; [2014]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Allergi förekommer i alla åldrar, hos båda könen, i alla socioekonomiska tillhörigheter och i alla miljöer, vilket även inkluderar arbetsmiljön. Antalet vuxna med allergiska reaktioner ökade i början av 2000-talet och födoämnen anses ha betydelse. Vete är ett vanligt födoämne som kan orsaka allergi vilket är ganska okänt för både personer med allergi och för professionella inom vården. Företagshälsovårdens uppgift är att upprätthålla och förbättra anställdas hälsa och arbetsförmåga, genom samverkan av sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande arbete. Hälsorelaterad livskvalité under arbetstid för personer med allergi är delvis beroende av företagshälsovårdens kunskap om allergi. Syfte Syftet var att beskriva allergi mot vete och hälsorelaterad livskvalitet vid atopi under arbetstid. Metod Studien gjordes med deskriptiv design och en modifierad form av kvalitativ textanalys av femton vetenskapliga studier. Materialet analyserades och syntetiserades för att svara på syftet. Det resulterade i temat inverkan pa livskvaliten vid fodoamnesallergi. Från artiklarna framkom åtta underkategorier. Dessa var allergisk astma, allergisk rinit, allergirelaterade mag- tarm besvar, anafylaxi och atopisk dermatit och urticaria, samt livssituationen och arbetssituationen. Dessa summerades till de två kategorierna allergiska reaktioner av vete och halsorelaterad livskvalitet vid atopi. Resultat I resultatet framkom att olika kroppsorgan kan vara inblandade samtidigt i den allergiska reaktionen som orsakas av vete och kan yttra sig i klåda, eksem, hudrodnad, illamående, nässelutslag, rinnande ögon och näsa, astma, buksmärtor och blåsor eller klåda i munnen. Resultatet visade vidare att HRQL påverkades av allergi genom psykisk stress, depression, ångest o och fysisk oförmåga att göra det man vill. I resultat framkom vidare att vid behovs medicinering kan göra att allergiska reaktioner minskar, sömnen förbättras och arbetsproduktiviteten förbättras. Ur resultatet framkom även att både HRQL och eksem förbättrades när vete uteslöts ur kosten och att allergi mot vete kan ge så allvarliga symptom som anafylaxi. Slutsatser Slutsatsen i studien är att allergi mot vete visar sig genom generella allergiska reaktioner och även vete bör därför misstänkas som orsak när en person visar tecken på en allergisk reaktion. Personer med allergi kan med fördel kontrollera sina symptom genom egenvård, medan vissa behöver information och handledning i hur och när vid behovsmedicinering ska användas på bästa sätt. I arbetsmiljön kan vete förekomma både öppet och dolt som ingrediens från mat till hygienartiklar. Riskbedömning i arbetsmiljön samt information och handledning av företagssköterskan kan vara livsavgörande för personer med allergi. Ord förklaring Atopi: Allergi dvs. en immunologisk (IgE) reaktion där kroppen upplever substanser som främmande och bildar antikroppar vilket kan bidra till en allergisk reaktion. HRQL – Hälso relaterad livskvalitet Nyckelord Allergy, föda, hälsorelaterad - livskvalitet, överkänslighet, företagsmiljö, omega-5 gliadin, vete.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)