Lärares och elevers uppfattningar om matvanor och hälsa

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Då det ständigt kommer nya tips om hur man skall förhålla sig till mat, måltider och kost ökar även kraven på att vi människor måste bli mer kunniga inom området så att vi lättare kan förhålla oss till all information vi möter. Genom Skolverkets kursplaner (2011a) finns det ett krav på skolan att undervisa om hälsa kopplat till matvanor. Med anledning av detta har jag valt att undersöka hur en lärare i hem- och konsumentkunskap, en lärare i idrott och hälsa samt tio elever ser på undervisningen om hälsa kopplat till kost. Syftet med denna studie är att undersöka elevers och lärares uppfattningar kring måltider och hälsa. Uppsatsen syftar även till att undersöka om det finns något samarbete mellan ämnena hem- och konsumentkunskap och idrott och hälsa då det kommer till undervisning om matvanor och hälsa. De resultat jag fått fram visar att läraren i hem- och konsumentkunskap lägger mer fokus på hälsa i samband matvanor än vad läraren i idrott och hälsa gör. De tycker båda två att det är ett viktigt ämne att undervisa om men läraren i idrott och hälsa anser att det är ett ämne som är väldigt underordnat i hans undervisning. Det finns inget samarbete eller ämnesöverskridande arbete mellan hem- och konsumentkunskap och idrott och hälsa. Elevernas intresse för hälsa kopplat till kost är ganska svalt. De flesta elever ansåg att den mesta kunskapen de har om hälsa och matvanor kommer från hem- och konsumentkunskapsundervisningen, men att det i många fall även talas om det en del hemma.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)