Grovfodrets partikelstorlek och dess inverkan på konsumtion och foderutnyttjande hos mjölkkor

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Sammanfattning: Grovfoder i form av gräs, majs eller baljväxter är den viktigaste komponenten i mjölkkors foderstat då det bidrar till att upprätthålla en normal vomfunktion. Grov-foder stimulerar tuggning och idissling som reducerar grovfodrets partikelstorlek, vil-ket krävs för att fodret ska kunna passera genom vommen. För att underlätta ensile-ringsprocessen är det vanligt att hacka grovfodret, men enligt utfodringsrekommen-dationer bör grovfodrets partikelstorlek inte underskrida 1,5cm för att bevara en ef-fektiv vomfunktion. Det har visat sig att grovfoder med en liten partikelstorlek (<4,8mm) minskar kornas tuggaktivitet och idissling vilket leder till en lägre saliv-produktion och ett lägre pH i vommen. Även kornas ätbeteende kan påverkas av vommiljön då en pH-sänkning i vommen bidrar till att korna sorterar för grovfoder av större partikelstorleken för att återupprätta en normal vommiljö. Syntetiseringen av fettsyror i vommen verkar inte påverkas av grovfodrets partikelstorlek. Lika så gäller för mjölkproduktionen som inte visar någon större påverkan av grovfoder med olika partikelstorlek. Några förändringar kan visas i mjölkkomponenterna då det finns tendenser till en ökad laktoshalt i mjölken vid minskad partikelstorlek hos grov-fodret. Proteinhalten i mjölken kan öka vid minskad partikelstorlek och mjölkfettet kan öka vid ökad partikelstorlek, men dessa resultat kan även påverkas av grovfoder-källa och grovfoderandel. Hur mjölkproduktionen och mjölkkomponenterna påver-kas av grovfodrets partikelstorlek verkar inte skilja sig mellan kor i tidig eller sen laktation, medan partikelstorlekens effekt på foderintaget kan variera mellan kor i olika laktationsstadie.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)