Giftfritt och effektivt : Om att göra kloka val i tapetserarverkstaden

Detta är en Kandidat-uppsats från Linköpings universitet/Carl Malmsten - furniture studies; Linköpings universitet/Carl Malmsten - furniture studies

Författare: Stina Hellquist; Malin Lindberg; [2015]

Nyckelord: ;

Sammanfattning:

Kan vi som tapetserare arbeta effektivt och giftfritt genom att använda plattor i naturmaterial som möbelstoppning?

I vårt arbete har vi undersökt förnyelsebara naturmaterial i plattor och hur de fungerar som möbelstoppning. Vi vill ta reda på vilka produkter som finns tillgängliga och undersöka vad de har för möjligheter och begränsningar.

Vi har inventerat utbudet hos svenska  återförsäljare och vi har testat produkter avsedda för möbler men vi har också provat isoleringsplattor i lin och hampa från byggbranschen. Genom praktiska tester har vi provat hur väl materialen lämpar sig för olika tapetserartekniker. Utifrån testerna har vi slutligen valt ut några av materialen som vi använt i arbetet med att restaurera en fåtölj och en soffa. Efter arbetet med testerna och  möblerna har vi sammanfattat resultatet, bland annat utifrån aspekter som tidsbesparing och kostnad. Vi har bland annat konstaterat att hampaisolering är en prisvärd produkt som fungerar bra som möbelstoppning. Det här arbetet kan ligga till grund för den tapetserare som vill ställa om till ett hållbart arbetssätt. Vi tror att framtiden bland annat ligger i att kunna jobba mer effektivt med naturmaterial. Plattorna är ett sätt att göra det.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)