Lärares upplevelser av att arbeta med elever med glutenintolerans

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund: Barn och ungdomar med glutenintolerans kan uppleva problem på grund av sjukdomen kopplat till mat och ätande, både i skolan och samhället utanför. Särskilt hem- och konsumentkunskap upplevs som ett skolämne där problem kan uppstå. Syfte: Studiens syfte var att undersöka hur hem- och konsumentkunskapslärare arbetade med att tillgodose glutenintoleranta elevers behov och rättigheter samt vilka förutsättningar, möjligheter och hinder de upplevde i detta arbete. Metod: I studien genomfördes kvalitativa semistrukturerade intervjuer med sju verksamma hem- och konsumentkunskapslärare som undervisade årskurs 6–9. Intervjuerna genomfördes genom personliga möten alternativt över videolänk. Intervjuerna transkriberades och en innehållsanalys genomfördes där den insamlade datan kondenserades, kodades och sedan kategoriserades i en tabell med två kategorier och fyra subkategorier. Resultat: Resultaten i studien visade att kunskap och tidigare erfarenhet av att hantera glutenintolerans var de mest avgörande faktorerna i arbetet med att uppfylla glutenintoleranta elevers behov. Vidare framkom att glutenintolerans inte var något som lärarna hade reflekterat så mycket kring eller lade särskilt mycket vikt vid i sitt arbete och glutenintolerans hade en oklar roll i deras undervisning. Många gånger bestod undervisningen om glutenintolerans av oplanerat och outtalat kamratlärande mellan glutenintoleranta elever och dess klasskamrater i arbetsgruppen. Slutsats: Det är oroväckande att en lärares privata erfarenheter har så stor inverkan på undervisningen. Läroplanen behöver därför tydliggöra vad som gäller angående glutenintolerans och andra allergier och intoleranser för att säkerställa behoven och rättigheterna för dessa elever. Vidare behövs mer forskning om hur huvudmän säkerställer en säker undervisning i hem- och konsumentkunskap.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)