Effekt av lågkolhydratkost på energiförbrukningen vid bibehållande av

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Bakgrund: Lågkolhydratkost är ett diskuterat ämne där vissa forskare anser att det är enklare att genom denna kost uppnå viktnedgång samt bibehållande av denna, till följd av bland annat ökad energiförbrukning. Denna teori utmanar de konventionella kostråd som i dagsläget används inom vården och som bygger på vetenskapligt underlag. Syfte: Att undersöka om effekten av en lågkolhydratkost på energiförbrukning vid bibehållande av viktnedgång skiljer sig från en isokalorisk kost med moderat- eller hög andel kolhydrater. Sökväg: Litteratursökningar genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Ett urval av söktermerna var; ”Diet, Carbohydrate-Restricted”, ”Diet, High-Protein Low-Carbohydrate”, ”Overweight”, ”Obesity”, ”Energy expenditure” samt ”Maintenance”. Urvalskriterier: Inklusionskriterier var; BMI >25, ålder >18år, RCT-studier, effektmåttet var energiförbrukning: REE och TEE. Kostintervention bestående av lågkolhydratkost med <20E% kolhydrater och kontrollgrupp med moderat- eller högkolhydratkost med >40E% kolhydrater, kosten skulle även vara isokalorisk. Exklusionskriterier var; studier gjorda på endast män eller kvinnor, gravida, patienter med diagnoser eller sjukdomar och olika grad av fysisk aktivitet. Datainsamling och analys: Totalt genomfördes tre sökningar, två i PubMed 2019-01-23 och en i Scopus 2019-01-24. Vid identifieringen exkluderades studier först på dess titel. De som återstod lästes i abstract; resterande studier granskades vidare i fulltext. Två studier valdes ut och genomgick en kvalitetsgranskning av två oberoende granskare. Studierna genomgick även en evidensgradering som utfördes med systemet GRADE. Resultat: Studierna utgjordes av två RCT-studier med medelhög studiekvalitet, med 164 respektive 21 deltagare. Båda studier innehöll önskade interventions- och kontrollgrupper. Båda studier visade på skillnader i energiförbrukningen vid bibehållandet av viktminskning, vissa av dessa var signifikanta. Dock visade båda studier stora brister vid evidensgraderingen. Slutsats: På grund av otillräckligt vetenskapligt underlag går det inte att bedöma om lågkolhydratkost (<20 E% KH) har effekt på energiförbrukningen vid viktnedgång följt av bibehållande av viktnedgång (+). Det går inte heller att bedöma om lågkolhydratkost (<20 E% KH) har effekt på energiförbrukningen vid enbart bibehållande av viktnedgång. Detta eftersom det finns otillräckligt vetenskapligt underlag (+). Background: Low-carbohydrate diets are a highly debated topic in which some scientists believes that it is easier to achieve weight loss and weight loss maintenance with this specific diet as a result of for example, increased energy expenditure. This theory challenges the conventional dietary advices that currently applies to the healthcare, which are based on scientific evidence. Objective: To investigate whether the effect of a low-carbohydrate diet on energy expenditure in weight loss maintenance differs from an isocaloric diet, with moderate or high proportion of carbohydrates Search strategy: A systematic literature search was made in PubMed and Scopus with the selection of keywords: ”Diet, Carbohydrate-Restricted”, ”Diet, High-Protein Low- Carbohydrate”, ”Overweight”, ”Obesity”, ”energy expenditure” and ”Maintenance”. Selection criteria: Inclusion criterias were; BMI>25, age>18 years, RCT studies, and endpoints were energy expenditure: REE and TEE. The dietary intervention would be lowcarbohydrate diet with <20E% carbohydrates and control group would consist of isocaloric moderate or high carbohydrate diet with> 40E% carbohydrates. Exclusion criterias were; studies done on men or women alone, pregnancy, patients with other diagnoses or diseases, and different levels of physical activity. Data collection and analysis: In total, three searches were made, two in PubMed 2019-01- 23 and one in Scopus 2019-01-24. First, articles were excluded by its title through the identification. For the remaining articles, the abstracts were studied; and the remaining ones were then reviewed in full text. Two studies matched the criterias and were selected and passed through the quality review done by two independent reviewers. The strength of the evidence in the two included studies was graded by the system GRADE. Main results: The studies were two RCTs with medium study quality with 164 and 21 participants, respectively. Both studies included the desired intervention and control groups. Both showed differences in energy expenditure during weight loss maintenance, some of the results were significant. However, both studies showed major deficiencies in the evidence grading. Conclusion: Due insufficient scientific evidence, it is not possible to assess whether a lowcarbohydrate diet (<20 E% KH) has an effect on energy expenditure during weight loss followed by maintenance of weight loss (+). Due to insufficient scientific evidence, it is also not possible to assess whether a low-carbohydrate diet (<20 E% KH) has an effect on the energy expenditure during weight loss maintenance.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)