Unga innebandyspelares energi-, makronutrient- och vätskeintag samt potentiell prestationshöjning med hjälp av energisupplement

Detta är en Master-uppsats från Institutionen för kostvetenskap

Författare: Jesper Johansson; [2013]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Idag åtar sig unga idrottare hårda träningsprogram redan i tidig ålder, vilket innebär hård träningsbelastning samtidigt som de fortfarande växer. Detta ställer höga krav på dessa individers nutritionella status. Självrapporterade kostregistreringar bland unga idrottare visar ofta att intagen av energi och kolhydrater ligger under rekommenderade nivåer. Syftet med denna studie är att undersöka om unga innebandyspelare, antagna till NIU-innebandy, har ett adekvat energi-, makronutrient- och vätskeintag i förhållande till kostrekommendationer anpassade för unga innebandyspelare. Vidare har det undersökts om ett kompletterande energisupplement har kunnat ge dessa idrottare ökad fysisk prestationsförmåga och/eller ökad egenupplevd fysisk förmåga. Deltagarnas energi-, makronutrient- och vätskeintag har vid två tillfällen uppskattats med hjälp av vägda 3-dagars kostregistreringar. Deltagarnas energiutgifter har estimerats med hjälp av 3-dagars aktivitetsdagböcker och accelerometrar. För att utvärdera en potentiell ökning i prestation har utvalda tester ur Fysprofilen och självskattningsformulär genomförts. Kostvanorna är långt ifrån optimala, särskilt när det gäller energi, kolhydrat och vätskeintag. Endast en deltagare uppnår vid ett tillfälle positiv energibalans, det genomsnittliga kolhydratintaget ligger under den lägsta rekommenderade nivån som krävs för att stödja den träningsmängd och intensitet som deltagarna engagerar sig i och vätskeintaget är endast tillräckligt för att täcka den basala vätskeomsättningen i kroppen för en stillasittande inaktiv individ. Oral supplementering i form av dryck innehållandes kolhydrater, protein, fett och vatten har inte givit någon effekt på deltagarnas prestationsförmåga eller självskattade förmåga. Supplementet har utkonkurrerat andra livsmedel, vilket har gjort att ingen signifikant skillnad i energiintag har frambringats genom energisupplementeringen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)