“Nyttig mat, små portioner och rätt mat” - En kvalitativ studie om nyanländas upplevelser av en ny matkultur

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Madeleine Englund; Maria Thanos; [2017-08-28]

Nyckelord: Integration; matkultur; nyanlända; upplevelser;

Sammanfattning: Forskning visar att faktorer som mottagande och handlingsplaner för flyktingars integration i det svenska samhället har betydelse. Om dessa faktorer brister kan det skapa konsekvenser. Mat kan ha stor betydelse för den sociala processen som nyanländ då alla människor har mat som en gemensam nämnare. Om man introducerar samt lägger större fokus på det nya landets matkultur som en social process och gemensam nämnare vid flytt till ett nytt land skulle det kunna underlätta för integrationen. Syftet med studien är att studera nyanländas upplevelser av en ny matkultur samt mat och måltiders betydelse för integrering i det svenska samhället. Studien som utförts är kvalitativ. Sex semistrukturerade intervjuer har legat till grund för insamling av data. En tematisk analys har genomförts utifrån transkriberat material. Resultatet visar att intervjupersonerna har en gemensam upplevelse av vad som symboliserar svensk matkultur. Kunskap och sociala relationer visade sig vara kopplat till mat och integration i en ny matkultur. Det har även skett förändringar gällande intervjupersonernas matvanor efter flytt till Sverige. Den största förändringen gällande intervjupersonernas matvanor visade sig vara att de efter flytt till Sverige äter mindre olja samt mer kött. Denna studie har gett inblick i nyanländas upplevelser av svensk matkultur efter flytt till Sverige. Det behövs ytterligare studier gällande den svenska matkulturens betydelse för nyanlända för att bredda kunskapen kring ämnet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)