Soja som foder eller mat - vad är bäst för klimatet? En jämförande studie mellan nötkött och köttsubstitut från soja.

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för biologi och miljö (BOM)

Sammanfattning: En stor negativ påverkan på miljön kommer från livsmedelsproduktionen vilket våra val av proteinkällor har en stor del i. Konsumtionen av kött i världen blir bara större och större och det är en bidragande faktor till att vi lever på resurser utöver jordens kapacitet. Det är därför inte bara av djuretiska skäl som många numera väljer att konsumera vegetariska livsmedel istället för kött – utan även av miljöetiska skäl. I denna litteraturstudie jämförs nötköttsproduktionen med växtbaserade köttsubstitut gjorda av soja, utifrån ett miljömässigt perspektiv med hänsyn till dess proteininnehåll. Sojabönan är viktig för båda proteinkällorna; i nötköttsproduktionen som en stor del i fodret och för substituten som dess huvudingrediens. Sojabönodlingarna har en stor miljöpåverkan dels genom skövling av skog på områden med stor biologisk mångfald samt för användning av bekämpningsmedel i produktionen. Studiens resultat visar på en stor variation inom nötköttsproduktionen beroende på vilket sorts produktionssystem som har använts. Det framkommer också att det krävs mer soja för att producera köttsubstituten per kg protein. Medelvärdet för nötkött ger ett utsläpp på 115,6–285,6 CO2-ekvivalenter per kilo protein samtidigt som substituten genererar 22,4–48,5 CO2-ekvivalenter per kilo protein. Slutsatsen i studien är således att vi konsumenter kan påverka vår miljöbelastning genom våra val av proteinkällor. Dels genom att den stora variationen inom nötköttsproduktionen öppnar för att vi kan minska belastningen genom att välja bättre producerat kött samt genom att välja substitut istället för kött eftersom resultatet visar att dessa har en mindre miljöpåverkan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)