Gynnsam måltidsmiljö för personer med demenssjukdom : En litteraturöversikt utifrån vårdpersonalens perspektiv på särskilt boende

Detta är en Kandidat-uppsats från Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

Författare: Elina Ylberg; Filippa Carlström; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Demenssjukdom är en sjukdom som drabbar hjärnan, med tiden försämras kognitiva förmågor såsom amnesi, afasi, apraxi samt dysfagi. Förlust av kognitiva förmågor påverkar dagliga funktioner hos personer med demenssjukdom. Dessa faktorer bidrar till utmaningar i måltidsmiljön och risken för malnutrition är vanligt förekommande. Personcentrerad vård i måltidsmiljön är av betydelse att lyfta. Det innebär att fokusera på personen bakom demenssjukdomen, se personen som unik och inte endast rikta fokus mot demenssjukdomen. Syfte: Att översiktligt beskriva hur måltidsmiljön kan gynnas för personer med demenssjukdom utifrån vårdpersonalens perspektiv på särskilt boende. Metod: En litteraturöversikt där nio artiklar var av kvalitativ ansats och tre artiklar av mixad metod som ansats. Artiklarna analyserades utifrån Fribergs analyssteg. Resultat: Fyra teman identifierades: atmosfär, fysisk miljö, personcentrerat arbetssätt och social interaktion. Dessa fyra teman visades vara betydelsefulla för personer med demenssjukdom i måltidsmiljön. Slutsats: Måltidsmiljön har betydelsefulla komponenter såsom atmosfär och fysisk miljö som sågs vara gynnsam för hur måltidsmiljön upplevdes genom att anpassa färger, måltidsredskap, ljus och ljudstimuli. Genom att anpassa komponenter minskade risken för stress och oro för personer med demenssjukdom i samband med måltiderna. Personcentrerat arbetssätt ansågs vara en komponent som bidrog till upprätthållande av autonomi och skapande av sociala interaktioner.  Nyckelord: demenssjukdom, litteraturöversikt, måltidsmiljö, särskilt boende, vårdpersonal. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)