Kan flavanoider i kakao påverka det kardiovaskulära systemet?

Detta är en Kandidat-uppsats från Naturvetenskapliga institutionen

Författare: Lena Magnusson; [2008]

Nyckelord: flavanoider; kardiovaskulära systemet;

Sammanfattning: Kakaobönan har använts av människan i tusentals år. Framför allt användes kakaon som dryck men under det senaste århundradet även till choklad. De senaste tio åren har det framkommit att kakaon är rik på flavonoider och då främst flavanolerna epikatekin och katekin. Det är främst epikatekinerna som bidrar till olika kardiovaskulära effekter, som påverkan på blodtrycket, förändringar i HDL- och LDL-balansen och plackbildning i kärlen beroende på LDL-oxidation. Jag har gjort en litteraturstudie där dessa teorier undersöks. För att undersöka detta har sex stycken artiklar använts. Dessa bygger på olika studier som har gjorts av kakaons effekter på blodtrycket. Studierna varierar i längd, från två dagar upp till 18 veckor. Fem av studierna använder sig av deltagare som inte genomgår någon behandling för någon kardiovaskulär sjukdom. I den sjätte studien har samtliga deltagare en kranskärlssjukdom som de behandlas för. Den enda effekt som framkommer är en marginell sänkning av blodtrycket över tid. Däremot framkommer det ingen skillnad för de personer som har en kardiovaskulär sjukdom. Detta kan tyda på att flavanolerna har en förebyggande effekt snarare än en läkande effekt. Studierna kunde heller inte påvisa någon större förändring i kolesterolbalansen eller LDL-oxidationen. Eftersom epikatekin är en instabil molekyl som försvinner vid vissa tillverkningsprocesser är det svårt att veta vilken mängd epikatekin det finns i kommersiell kakao. Det är även andra faktorer som påverkar koncentrationen epikatekin i kakaon, såsom växtförhållande, genuppsättning och skördetid. 2008:F18

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)