En specialpedagogisk analys av lärarens framställningar om hur kartläggning av nyanländas förkunskaper används i undervisningen

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för pedagogik och lärande (PEL)

Sammanfattning: Syftet är att analysera hur lärare arbetar med kartläggning i undervisningen bland nyanlända elever med kort eller ingen skolbakgrund i vuxenutbildningen, samt hur kartläggningen används i undervisningen. Syfte är dessutom att undersöka hur samverkan fungerar mellan elev och lärare samt mellan lärare och andra professioner.   Studiens empiriska material består av fyra djupintervjuer med sex lärare inom vuxenutbildningen. Lärarna i studien arbetar med kartläggning av nyanlända med kort eller ingen skolbakgrund. Det empiriska materialet har analyserats dels utifrån tidigare forskning och dels utifrån teoretiska begrepp med inspiration från socialkonstruktivistiskt perspektiv. De analysbegrepp som använts är kommunikation och organisation, samverkan, lärande och identitet i syfte att skapa en bild av hur teori och praktik möts och formas för att stödja den enskilda individens lärande och utveckling.  Studiens resultat visade på att informanternas skolor har svårt att konkretisera arbetssätt och arbetsmetoder inom kartläggning av svårigheter på organisationsnivå. Orsaken kan vara att skolorna slits mellan statens förväntningar och rådande möjligheter att utforma undervisningen. På gruppnivå används kartläggningsresultat främst till nivåplacering och i liten utsträckning till individanpassning av undervisningen på grund av besparing av stödfunktioner. Målgruppen nyanlända, med kort eller ingen skolbakgrund, är en grupp som behöver mycket stöd och hjälp i sin språkinlärning därav är specialkompetenser inom vuxenutbildning en viktig utvecklingsfråga som behöver lyftas på makronivå.  

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)