Att leva med stomi och dess påverkan på självkänsla och sexualitet

Detta är en Kandidat-uppsats från Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

Sammanfattning: Bakgrund: En stomi är en konstgjord öppning på buken där tarmen läggs ut. Att få en stomi kan innebära en stor förändring i en människas liv. När människan drabbas av sjukdom sker många förändringar, både kroppsligt och själsligt. Att bära stomi kan ge sig till känna på olika sätt gällande psykosociala faktorer. Självkänsla och sexualitet hos personer kan påverkas av samhället vi lever i och dess stigmatisering, därför är dessa begrepp viktiga att belysa i omvårdnadsarbetet.
Syfte: Syftet är att sammanställa tidigare forskning som belyser hur personer med stomi upplever självkänsla och sexualitet.Metod: Litteraturstudie av kvalitativ ansats som baserats på 16 vetenskapliga artiklar. Databaserna CINHAL, PubMed och PsycINFO har använts i samtliga litteratursökningar. Resultat: Innehållsanalys har gjorts och format tre teman; ´förändrad kropp’, ´stödets inverkan’ samt ´obekväm vid intima situationer’. Temat ´förändrad kropp’ belyste svårigheterna med att acceptera den nya förändrade kroppen i relation till utseende, samt vilken påverkan stomin hade på människans sociala liv. Temat ´stödets inverkan’ belyste vilken typ av stöd som medförde positiva eller negativa upplevelser i relation till självkänslan. ´Obekväm vid intima situationer’ var det tredje temat som identifierades och belyste att sexualiteten påverkades hos personer med stomi. De flesta som deltog i studierna upplevde komplexitet vid intima närmanden.
Konklusion: Vid förändrad kroppsuppfattning försämrades självkänslan anmärkningsvärt hos personer med stomi. Negativa upplevelser av erotik, njutning, lust och intimitet var något som kunde uppmärksammas i vardagen. Detta ledde till en påverkan på sexualiteten, i relation till att närma sig både partnern och andra intima sammanhang. Vidare i problematiska situationer, kan bemötandet och förhållningssättet vara en central del i omvårdnadsarbetet. Mer utbildning inom stomivård och sexualitet bör inkluderas i sjuksköterskeutbildningen, samt vidare forskning på sexualitet och självkänsla hos personer med stomi ute i den kliniska världen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)