Hemmaboende äldres kännedom om Livsmedelsverkets kostråd samt deras intag av utvalda livsmedel i relation till dessa : - en enkätsundersökning

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Ida-marie Jansson; Elin Larsson; [2017]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Introduktion: För att främja god livskvalitet, minska prevalensen av kostrelaterade sjukdomar samt öka äldres möjlighet att bo kvar i hemmet är det av vikt att ta hänsyn till målgruppens olika förutsättningar vid förmedling av kostråd. Syfte: Syftet var att undersöka hemmaboende äldres kännedom om Livsmedelsverkets kostråd samt målgruppens självskattade intag av livsmedel i relation till dessa. Metod och material: En kvantitativ enkät med fasta svarsalternativ användes, denna distribuerades genom pensionärsföreningar i Uppsala län. Respondenterna var 65+ och hemmaboende. Databearbetning utfördes i SPSS. Resultat: 110 enkätsvar erhölls, de flesta respondenter (86,5%) var “yngre äldre” (65-79 år). Kännedomen om Livsmedelsverkets kostråd var “något låg” och den främsta informationskällan för kostråd var familj/vänner​ ​(25,7%). Majoriteten (84,6%) uppgav ett frukt- och grönsaksintag av en-två portioner per dag. Cirka hälften (47,7%) uppgav ett fisk- och skaldjursintag av två-tre måltider i veckan, och intaget av rött kött och chark uppgavs av majoriteten (90,8%) bestå av fyra huvudmåltider eller färre per vecka. Övervägande del (69,3%) uppgav att de valde lättare mjölk. Majoriteten (66,6%) uppgav att de valde flytande matfetter till matlagning. Slutsats: Kännedomen om Livsmedelsverket kostråd är otillräcklig vilket kan vara en följd av att få uppgav Livsmedelsverket som främsta informationskälla för kostråd. Majoriteten uppgav ett frukt och grönsaksintag under rekommendationen och ett intag av rött kött och chark, fisk och skaldjur, typ av mjölk samt fett till matlagning i enlighet med kostråden.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)