Vad driver dig till handling? En kvalitativ studie om föräldrars resonemang vid livsmedelsval och måltidssituationer

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: I dagens konsumtionssamhälle finns ett nästintill oändligt antal valmöjligheter som sätter konsumentens värderingar i relation till dennes resurser, på sin spets. Att agera utifrån sina egna värderingar som individ kan vara svårt, så hur är det då när du ansvarar för fler personer vid val av livsmedel och hur påverkar detta måltidssituationerna i en familj? Studiens syfte är att utforska aspekter som är av betydelse vid livsmedelsval och måltidssituationer hos familjer med hemmaboende barn. Insamlingen av data har skett genom deltagande observationer vid föräldrarnas livsmedelsinköp samt med kompletterande intervjuer. Materialet har analyserats genom en kvalitativ innehållsanalys. Nio kategorier sammanställdes som syftar till att förklara familjers livsmedelsval vid matinköp och vid måltidssituationer. Kategorierna utgörs av Butikens egenskaper, Produktens egenskaper, Etiska ställningstaganden, Familjedynamik, Matglädje, Resurser, Vanor, Bekvämlighet och Planering. Resultatet visar att livsmedelsval och måltidssituationer ur ett familjeperspektiv innefattar en hel del anpassning där det hela tiden är en balansgång att kompromissa mellan medlemmarnas preferenser och viljor. Maten som en samlingspunkt är ofta högt prioriterad och detta är även något deltagarna gärna vill föra vidare till sina barn, att mat är trevligt och inte bör innefatta något tvång. Slutsatsen av studien är att de bakomliggande aspekterna kring livsmedelsval och måltidssituationer är, i enlighet med tidigare forskning, komplexa. En aspekt är oftast inte helt oberoende av någon annan och de övriga familjemedlemmarnas åsikter och preferenser har en inverkan på de beslut som tas, både direkt och indirekt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)