Erfarenheter av nutritionens betydelse för hälsa hos personer med cancer : Litteraturstudie

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Högskolan i Gävle/Med-Vårdvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund: Cancer är en sjukdom som drabbar många människor. Var tredje svensk beräknas drabbas av sjukdomen. Cancerbehandlingen har utvecklats och fler överlever, däremot är behandlingen aggressiv och ger biverkningar som bland annat förändrar nutritionen. En av förutsättningarna för hälsa är tillräcklig nutrition. Vid bristande näringsintag påverkas individens immunsystem, risken för sjukdomar ökar och välbefinnandet kan minska. Personens välbefinnande är en förutsättning till god livskvalité. Syfte: Syftet var att beskriva erfarenheter av nutritionens betydelse för hälsa hos personer med cancer. Metod: En beskrivande litteraturstudie som identifierat 12 studier via databasen MEDLINE via PubMed. Litteraturstudien bygger på en tematisk analys. Resultat: Det framkommer att personer med cancer får nutritionsrelaterade problem (NRP) vid behandling. Det skapar svårigheter för ett tillräckligt näringsintag. Den förändrade situationen ger negativa känslor och begränsar individen socialt. En förutsättning för att hantera NRP och bevara hälsan är att hitta egenvårdsstrategier. Slutsats: Nutritionsrelaterade problem medför påfrestningar fysiskt, psykiskt och socialt hos personen med cancer. Sjuksköterskan har en betydande roll för att uppmärksamma individuella behov hos personer med cancer och anpassa omvårdnaden efter individen. Det är betydelsefullt ur ett omvårdnadsperspektiv att motivera personer till egenvårdsstrategier för att främja hälsa.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)