Vitamin E vid prostatacancer

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Farmakologi

Sammanfattning: Sammanfattning Vitamin E är en substans med antioxidanta egenskaper, ett fettlösligt vitamin som kan finnas i naturliga källor såsom vegetabiliska oljor, ägg, grönsaker, spannmål, frukter,kött men också i syntetisk form. I dagsläget är vitamin E också tillgängligt som kosttillskott och används förebyggande och/eller vid behandling av sjukdomar som kardiovaskulära sjukdomar, arterioskleros, diabetes mellitius samt olika former av cancer. Vid intag av vitamin E kan oxidativ stress minskas vilket produceras av fria radikaler (t.ex. joniserande strålning, giftiga föreningar från luft, vatten, mat) som drabbar celler och på det sättet förebyggs och fördröjs uppkomst av sjukdomar. Utöver sin antioxidant effekt och är vitamin E involverat i immunförsvaret, cellsignalering,genreglering samt andra metaboliska processer. Dessa egenskaper har gjort av vitaminE är en intressant kandidat till utredning vid prostatacancer (adenocarcinom), som är den vanligaste tumörformen i Sverige hos män över 50-års ålder. Denna litteraturstudie har för syfte att undersöka det empiriska stödet för tesen omvitamin E kan ha en förebyggande effekt mot prostatacancer och vilka risker som finns vid intag av vitamin E vid prostatacancer. Tidigare forskning har visat att det har enantioxidativ inverkan på kroppens organ och det har därför funnits en tro på att den kan hjälpa förebygga prostatacancer. Litteraturstudien bygger på originalartiklar framförallt från PubMed, Socialstyrelse hemsidan, WebMd, olika medicinska böcker och i Google med sökord som: vitamin E, prostatacancer, tokoferol och prostatacancer,oxidative stress, antioxidant, androgen metabolism och vitamin E, prostatacancer ocharv, androgen och vitamin E. Resultatet av studierna visar att det inte finns ett entydigt empiriskt stöd för att vitaminE (tokoferol) har en förebyggande effekt mot prostatacancer. Vissa studier visar ett stöd för att det finns en förebyggande effekt, andra visar att det inte finns ett stöd och en visar en signifikant ökad risk för prostatacancer vid intag av tokoferol. Prostatacancer kan inte förebyggas med vitamin E (tokoferol) enligt forskningsresultaten i denna studie. Vidare forskning krävs för att se om det kan finnas kombinationer med t.ex. selen för att öka effektiviteten för att förebygga prostatacancer.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)