Kost och cancer: En enkätstudie om informationskällor, livsmedel och påverkade matvanor hos individer med en relation till cancer

Detta är en Magister-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Nikki Kristiansson; [2017]

Nyckelord: Kost; Cancer; Internet; Livsmedel; Diet;

Sammanfattning: Bakgrund Cancer är en vanlig sjukdom i Sverige och för de som genomgår behandling är det viktigt att tillgodose energi- och proteinbehovet. Olika budskap kring vad som är bra och dåligt att äta relaterat till cancer är vanlig förekommande på internet. Det kan öka risken för att flertalet livsmedel utesluts, och att behovet blir svårare att uppnå. Kunskap om hur olika livsmedel uppfattas är därför av värde för sjukvårdspersonal. Syfte Att undersöka vilken information om kost och cancer som individer med en relation till cancer tagit del av samt vilka informationskällor som använts. Metod En pappersenkät samt en webbenkät användes och deltagarna, individer med en cancerrelation, rekryterades via två onkologiska mottagningar samt via Facebook-grupper med koppling till cancer. Totalt samlades 154 svar in och av dessa användes 133 i den statistiska analysen. Insamlad data analyserades med Chi 2-test, One way-ANOVA samt Spearman Correlation Resultat Internet var den absolut vanligaste informationskällan bland deltagarna (n=114, 86%). Enbart hälften så många hade fått information via sjukvården (n=55, 41%). Deltagarna gjorde ingen skillnad på vad som var bra eller dåligt preventivt respektive under sjukdom. Drygt hälften av deltagarna upplevde att den information de fått påverkade matvanorna. De som använt böcker (p=0,001), slutna Facebook-grupper (p=0,001), bloggar (p=0,011) samt hemsidan ”Läkare för framtiden” (p=0,028) upplevde i större utsträckning av matvanorna påverkats. Slutsats Då internet var en stor informationskälla vad gäller kost och cancer behöver sjukvården kunna hänvisa patienter till pålitliga hemsidor. Att livsmedel minskas eller utesluts under sjukdom och behandling kan innebära svårigheter att uppnå energi- och proteinbehovet vilket i sin tur kan leda till minskad livskvalitet och avbrott i behandlingen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)