Uthållig odling med fokus på kväveutlakning

Detta är en M1-uppsats från SLU/MOVIUM

Sammanfattning: Kväve är en viktig byggsten i allt levande på jorden, och ingår i bland annat aminosyror,proteiner och DNA. Eftersom kväve återfinns i alla växtens celler har det en avgörande roll ivåra odlingssysystem för att få skördar med bra kvalitet. Kväve utgör också en av de storamiljöbovarna inom lantbruket. Överskott av kväve i odlingar medför risk för kväveförluster.Ett stort problem är kväveutlakning, som menas det kväve som följer regnvatten ner i undrejordlager och vidare till grundvatten, vattenströmmar och hav. Kväveutlakning kan ge storakonsekvenser på miljön, och reslutera i övergödning, döda havsbottnar och oballans i våraekologiska system. En viktig riskgrupp för utlakning hittar vi i grönsaksodlingar, som ofta harintensiva odlingssysstem. Näringsbehovet hos många grönsaker är stort och medför attmycket kväve sätts i omlopp. Skörden sker ofta tidigt på säsongen medan grödornafortfarande befinner sig i kraftig tillväxt och marken fortfarande är varm. Det innebär attgrödorna behöver god tillgång på kväve fram till skörd och att mycket kväve därför kanfinnas kvar i jorden efteråt.För att minska kväveutlakningen i grönsaksodlingar behöver man effektiviserakvävecykeln i alla led. Det gäller inom enskilda odlingssystem men även i störresammanhang. Tillexempel mellan odling och urban miljö och mellan jordbruk och djurgårdar.Den enskilda odlaren behöver kunskap om kvävets rörelse i marken, grödornaskväveutnyttjande och effekter av olika odlingsåtgärder. Men minst lika viktigt är det attsamhället börjar recirkulera en större del av den växtnäring som nu samlas i urbana områden.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)