Det är 2021 vi lever i och vårt samhälle är nästan helt digitaliserat : En studie om den digitala teknikens roll i förskoleverksamheten

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Malmö universitet/Institutionen för barndom, utbildning och samhälle (BUS)

Sammanfattning: Med den ständiga digitala teknikens utveckling och framgång har teknologin fått en större del i både vuxnas och barns utbildning. Sedan 2018 har begreppet digitalisering implementerats i läroplanen, men eftersom digital teknik är ett relativt nytt område inom förskolan finns det därför inte så mycket befintlig forskning kring detta ämne och då specifikt kring pedagogernas roll och arbetssätt med digitalisering. Syftet med studien är därför att undersöka den digitala teknikens roll i förskoleverksamheten. Studiens syfte har besvarats med hjälp av följande frågeställningar: "Hur används digital teknik i undervisningen i förskolans verksamhet, hur ofta och på vilket sätt?", "Finns det skillander med kompetens i digital teknik bland erfarna pedagoger kontra nyexaminerande förskollärare?" och "Hur påverksas kvalitén på förskolans digitala kunskaper av pedagogernas kompetens?".  För att besvara studeins frågeställningar har vi använt oss av triangulering med på kvalitativ och kvantitativ metod. Vi har analyserat vårt empiriska material med hjälp av det teoretiska persepktiven läroplansteori, det sociokulturella perspektivet, likvärdighetsperspektivet samt pedagogisk kvalité. Vid inblick i både enkät och intervjuer kan det urskiljas att alla som har medverkat i studien använder sig av den digitala tekniken tillsammans med barnen i utbildningssyfte. Utifrån det insamlade materialet visar resultatet att uppemot hälften av alla som deltagit i studien inte blir erbjudna någon form av fortbildning kring digitalisering av sin arbetsgivare och känner därför behovet av kompetensutveckling kring de digitala teknikerna. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)