Study of fibrillation processes of amyloid-like β-lactoglobulin protein

Detta är en Master-uppsats från KTH/Kemi

Sammanfattning: Bovint β-laktoglobulinprotein (bLG) är ett litet globulärt protein med 162 aminosyrarester, som vanligtvis finns i mjölkvassle. Under sura förhällanden dissocierar dessa dimera proteiner och bildar amyloidliknande fibriller. Studien av β- laktoglobulinfibriller kan vara ett värdefullt verktyg för att förstå strukturen och dynamiken hos patogena amyloidproteiner och relaterade sjukdomar (t.ex. Alzheimers). Det är dessutom viktigt att förstå den korrekta formationen och elucideringen av dessa protein-nanofibriller (PNF) och deras sammansättningutgör också en grund för vidare design av nya biobaserade material. Således är framställningen av en signifikant homogen morfologi av nano-fibriller från bLG för proteinstrukturstudier huvudsyftet med detta projekt. Studien omfattar också användning av rekombinant β-laktoglobulin renat från Escherichia coli Origami (DE3) - celler. Omfattningen av bildandet av dessa PNF kan påverkas genom att variera experimentets olika förhållanden. Huvudsyftet med denna avhandling är att modifiera reaktionsparametrarna såsom inkubationstid, temperatur, koncentrationer, såningsanalyser och även hitta nya för att maximera homogeniteten hos den beredda PNF. En detaljerad analys av alla effekter av olika förhållanden på reaktionsprocessen och vilken provtyp eller beredningsprocess som leder till ökad mängd fibriller är huvudresultatet av denna avhandling. Detta kan i sin tur fungera som en bas för framtida modeller eller proteiner som kan användas för att få en bättre förståelse för amyloidrelaterade patologier eller andra associerade applikationer, till exempel i livsmedelsindustrin eller design av nya material. I slutet av studien visade det sig att den högsta mängden fibriller bildades för de prover som inkuberades vid 70 ℃, förvarades i 48 timmar, vid 300 rpm, med 10 % fröprov som sonikerades två gånger med ett intervall på 60 minuter .

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)