Att följa eller inte följa kostråd - En kvalitativ studie av ungdomar med diabetes typ 1

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Catrin Malmborg; Ulrika Hultman; [2011-03-07]

Nyckelord: Ungdomar; Diabetes typ 1; Matvanor; Kostråd; Complience;

Sammanfattning: Diabetes är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn och ungdomar i Sverige idag. Vi tycker att det är viktigt att ta upp detta inom vårt ämnesområde, då god kosthållning påverkar deras välmående i hög grad. Dessutom är tonårstiden en mycket fragil period i livet där diabetes kan komplicera och blir ytterligare en faktor att ta hänsyn till. Vi vill undersöka ungdomar som har diabetes och deras syn på att följa kostråden. Detta gör vi genom att intervjua åtta ungdomar, på ett diabetesläger, i åldrarna 15 – 18 år som haft diabetes i mellan 2 månader och 11 år. Undersökningen visade att det finns många faktorer som inverkar hur ungdomarna väljer att hantera sin kost. Kostrådssituationen betyder mycket för vilken information ungdomarna tar till sig. Ungdomarna upplever att det finns bra och dåliga sätt att ge kostråd. Omgivningens reaktioner och kommentarer bör också tas i beaktning, då de påverkar ungdomarna och kan ibland upplevas som påfrestande. Umgänget och umgängesformen är ytterligare en faktor som starkt påverkar matvalet. Det visade sig att ungdomarna oftare äter pizza och ”onyttig” mat med sina vänner men med familjen ges det större utrymme för de individuella behov och man äter ”nyttigare” mat hemma. Ungdomarna nämnde att en märkbar, positiv effekt och smaken på rekommenderade livsmedel var avgörande för om de var villiga att följa rådet. Genom intervjuerna framkom även att träning verkade vara en större motivationsfaktor till en god kosthållning än diabetes i sig. Våra slutsatser är att det finns bra och dåliga sätt att ge kostråd. Kostråd är individuella och kostråden och kostrådssituationen bör anpassas efter varje enskild individs specifika behov och önskemål. Det finns många faktorer och omständigheter som påverkar kostvalen, där umgänge, smak och träning har utkristalliserats som de mest betydelsefulla.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)