Barns frukostvanor- En enkätstudie på svenska fjärdeklassare

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Isabelle Ottosson; [2016]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Sammanfattning Bakgrund Frukosten sägs vara dagens viktigaste mål och vara grunden till hälsosamma val. Ungdomar som konsumerar en regelbunden frukost visar på lägre procent kroppsfett och bättre näringsintag. I nuläget vet man inte mycket om hur frukostvanor bland skolbarn i norra Sverige ser ut.  Syfte Att undersöka vad elever i norra Sverige i årskurs fyra har för frukostvanor och om det finns någon skillnad på frukostvanor i förhållande till elevens kön, sömnrutiner och familjebakgrund.   Metod Insamlad data på fjärdeklassares frukostvanor användes från ProMeal projektet. Eleverna svarade på en enkät under en skolvecka angående frukost- och lunchvanor. En enkät delades även ut till föräldrarna om barnens familjebakgrund. Totalt deltog 180 elever i denna studie och svaren sammanfattades och analyserades i programmet Statistical Package for the Social Science (SPSS). Chi-2 test användes för att se om skillnad fanns mellan elevernas frukostvanor och familjebakgrund, kön samt sömnrutiner. Resultat De flesta barnen åt någon frukost varje dag under veckan, men en del av barnen åt frukost färre dagar än vad föräldrarna uppgav att deras barn gjort. Majoriteten av barnen åt även en frukost med hög kvalitet, i denna studie menades hög kvalitet någon mejeriprodukt och frukt eller bröd samt en frukost som innehöll gröt. Barn som sov rekommenderad längd per natt hade en bättre kvalitet på frukosten (p=0,007). En skillnad mellan frukostens kvalitet och familjebakgrund och kön fanns inte. Slutsats Barn som sover kortare än rekommenderat äter oftare en mindre bra kvalitet på frukosten. En observationsstudie på frukostens innehåll bör göras för att se till mängd och val av livsmedel på frukosten hos svenska fjärdeklassare och utifrån detta se hur frukosten påverkas av familjebakgrund.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)