Kostens betydelse för prestation vid högintensiv fysisk aktivitet : En jämförelse mellan LCHF och Svenska Näringsrekommendationer

Detta är en Kandidat-uppsats från Institutionen för idrotts- och hälsovetenskap

Sammanfattning: Syfte, hypoteser och frågeställning: Syftet med studien är att undersöka hur kostsammansättning påverkar prestation, upplevelse och fysiologiska parametrar hos unga män, i samband med högintensiv fysisk aktivitet.  H1 Fysisk prestation, här definierat som total producerad energi under testtiden (J), maximal kraftutveckling (W) samt ett medelvärde på kraftutveckling (W), på hög intensitet är lägre efter intag enligt LCHF-kost jämfört med SNR. H2 Upplevd ansträngning under fysisk prestation skattas högre vid LCHF-kost jämfört med SNR. H3 RER (Respiratory Exchange Ratio) är lägre vid LCHF-kost jämfört med SNR. H4 Laktatnivån i blodet är lägre vid LCHF-kost jämfört med SNR. F Hur påverkas sinnesstämningen av en kosthållning enligt LCHF jämför med SNR? Metod: En experimentell crossover-studie utfördes på nio friska, träningsvana män i åldern 22-25 år. Samtliga deltagare genomgick en kostintervention under två femdagars-perioder på kosthållning enligt LCHF och Svenska Näringsrekommendationer (SNR), separerade med en nio dagars washout-period. Efter respektive kostperiod utfördes tester bestående av RER- mätning på ergometercykel samt upprepade Wingate-test (2 st) då de fick skatta upplevd ansträngning enligt CR100-skalan. I samband med testerna mättes även vikt, fettprocent och laktatvärden. Deltagarna skattade sin sinnestämning med POMS-test. Resultat: Varken maximal kraftutveckling, medelvärdet på kraftutveckling, total producerad energi, upplevd ansträngning eller uppmätta laktatvärden skiljde sig mellan kosthållningarna. Uppmätt RER-värde var signifikant lägre vid LCHF jämfört med SNR. Vid analys av POMS- testet sågs att kraftfullhet/vigör skattades signifikant högre vid SNR och att övriga kategorier inte skiljde sig åt. Slutsats: Högintensiv fysisk prestation, upplevelse och fysiologiska parametrar verkar inte skilja sig avsevärt åt beroende av kostsammansättning med fokus på fördelning av andel kolhydrater och fett i kosten.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)