Fakta eller förnedring? - Om otillåten misskreditering och Sveriges heliga ko

Detta är en Kandidat-uppsats från Lunds universitet/Juridiska institutionen; Lunds universitet/Juridiska fakulteten

Sammanfattning: Syftet med denna uppsats är att undersöka hur vårt rättssystem påverkas av kulturella föreställningar och värderingar. Genom en rättsdogmatisk metod undersöka svensk marknadsrätt, och likaså granska den ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Att rätt och tillämpningen av den inte står helt neutral till branscher och produkters kulturmässiga status. Uppsatsen fokuserar på mjölk och mejerinäringen. Om dess rika kulturarv har skapat privilegier på marknaden, och hur det i sådana fall uttrycks i rätten. Ett ifrågasättande av mejerinäringen och dess mjöliga sammankoppling med rättsystemet och staten. Konflikten mellan livsmedelsproducenten Oatly och mejeriföreningen Svensk Mjölk är utgångspunkt för uppsatsen, och utgör ett exempel för min teori – att mjölk och mejerinäringen har en särställning gentemot sina konkurrenter på grund av sin kulturhistoriska bakgrund. Argument för denna teori ligger i hur svensk marknadsrätt fungerar samt mjölkens kulturhistoria och roll i samhället idag, vilka båda utreds utförligt i uppsatsen. När en mejeriförening står i konflikt med en konkurrent kombineras dessa båda aspekter, och enligt min mening påverkar detta utfallet av tvisten. Då frågeställningen kretsar kring något så abstrakt som kulturella föreställningar, är det svårt att fastställa om den stämmer. Min avsikt med arbetet har varit att kritiskt granska mejerinäringens ställning på marknaden och lyfta frågan om det påverkar Marknadsdomstolens bedömning. Sammanfattningsvis menar jag att mer hänsyn borde tas till kulturhistoriska faktorer, även i rätten. Att vår uppfattningsförmåga påverkas av dessa, vilket kan leda till subjektiva bedömningar – av både konsumenter så som rättsväsendet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)