Effekt av sojaisoflavoner på blodtryck hos postmenopausala kvinnor

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Titel: Effekt av sojaisoflavoner på blodtryck hos postmenopausala kvinnor Författare: Cecilia Assarsson & Camilla Hansson Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-05-23 Bakgrund: Under klimakteriet minskar successivt produktionen av östrogen hos kvinnor. Det ökar risken att drabbas av hypertoni vilket är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Eftersom hormonbehandling kan öka risken för bröstcancer finns ett intresse för sojaisoflavoner då de har östrogenliknande egenskaper. Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att undersöka det vetenskapliga underlaget för effekten av supplementering med sojaisoflavoner på blodtryck hos postmenopausala kvinnor. Sökväg: Litteratursökningar av originalartiklar gjordes i två databaser, PubMed och Scopus, för att täcka så mycket som möjligt av det befintliga vetenskapliga underlaget för frågeställningen. Följande sökord och MeSH-termer användes: blood pressure, hypertension, soy isoflavones, isoflavone supplement, phytoestrogens, menopause, postmenopause, postmenopausal women och climacteric. Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var randomiserade kontrollerade studier (RCT) på engelska eller svenska, postmenopausala kvinnor med utebliven menstruation i minst tolv månader och studier som undersökte sojaisoflavoners effekt på blodtryck. Exklusions-kriterierna var sjukdomstillstånd utöver obehandlad hypertoni och kombinationsbehandling. Effektmått var systoliskt och diastoliskt blodtryck. Datainsamling och analys: Fem studier inkluderades och granskades sedan utifrån SBU:s mall för randomiserade studier. Evidensgradering av effektmåtten gjordes enligt GRADE. Resultat: Fyra av studierna visade inte på någon sänkning av SBP i interventionsgrupperna jämfört med kontrollgrupperna. Endast en studie visade på en signifikant sänkning av SBP. För effektmått DBP fanns ingen signifikant skillnad mellan intervention och kontroll i samtliga studier. Slutsats: Det finns måttlig (+++) evidens för att supplementering med sojaisoflavoner inte sänker SBP hos postmenopausala kvinnor. Gällande supplementering med sojaisoflavoner på DBP är evidensstyrkan hög (++++) för att det inte finns någon sänkande effekt på blodtryck. Nyckelord: Blodtryck, hypertoni, sojaisoflavoner, fytoöstrogener, menopaus, postmenopausala kvinnor

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)