Restaurang- och kökslärares syn på upplevelseproduktion i lärandet. En studie om att bemöta och tillfredställa elevens fem sinnen

Detta är en C-uppsats från Göteborgs universitet/Sociologiska institutionen

Författare: Nafaa Bejaoui; [2008]

Nyckelord: Yrkeslärare; bemötande; lärande; upplevelseprodukt;

Sammanfattning: SammanfattningDenna studie baseras på några yrkeslärares uppfattningar om bemötande och upplevelse-skapande i undervisningen, för att utveckla elevens lärande i det postmoderna samhället.Syftet med undersökningen var att studera hur restaurang- och kökslärare strategiskt arbetarmed att integrera upplevelser i sitt lärande, för att tillfredställa elevens fem sinnen, syn,hörsel, känsel, lukt och smak i undervisningsmiljön. Därtill vad de uppfattar som utgör hinderför att kunna lyckas realisera detta.Med en kvalitativ metod baserad på bandade intervjuer utfördes studien i Västra Götaland, vidfyra utvalda hotell- och restaurangskolor. Urvalet gjordes från skolverkets information ochifrån skolornas hemsidor på internet. Intervjusamtalen utfördes i varje skola med två olikalärare, från restaurang respektive kök. Studien visar hur lärarna uppfattar begrepp somupplevelsebaserat lärande, upplevelseproduktion och hur de tillämpar det i undervisnings-praktik. De svarade på intervjufrågor utifrån individuella tolkningar och sitt perspektiv somlärareResultaten har redovisats under tre områden, elevens bemötande, upplevelseproduktion ochintegration av upplevelser i lärande, för att tillfredställa elevens fem sinnen. Även hinderframförs.Undersökningen visar att restaurang- och kökslärare har intresse och ambitionen att erbjudaupplevelser i lärande. Men det finns hinder som ligger i organisationens struktur och brister påkunskaper i upplevelseområdet som negativt påverkar lärandestruktur och ökar missnöjet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)