Mat och måltid inom äldreomsorg : en studie om mat och måltidens betydelse med utgångspunkt i äldres måltidssituation i Gävleborg
Sammanfattning: Den offentliga måltiden är den huvudsakliga matförsörjningen till Sveriges invånare inom vård, skola och omsorg. En stor del av detta utgörs av mat inom äldreomsorgen. Inom äldreomsorgen finns problem med undernäring och svinn av mat idag. I denna kandidatuppsats studeras matens och måltidens betydelse med utgångspunkt från äldre inom den offentliga måltiden. Studien utgår från de äldres perspektiv och som teoretisk utgångspunkt används symbolisk interaktionism samt begreppen måltidssituation och lokal mat. Studien presenterar vad mat och måltidssituation har för betydelse i ett större perspektiv än för människans grundläggande näringsbehov och mycket diskussion förs kring distributionens påverkan på mat och hälsa. Studierna visar att det finns sammanhang mellan hälsa och måltidssituation. Varm mat serverad i ett gemensamt sammanhang ger ökad aptit och i förlängningen en bättre hälsa hos de äldre. Studien är utförd i Gävleborgs län i samverkan med forskningsprojektet Innovationsupphandling X – med fokus på äldres måltidssituation. Arbetet bygger på tre delstudier i form av en deltagande observation i Ramsjö, samtal och diskussioner med forskare från Innovationsupphandling X i samband med möten i Gävleborg, samt analyser av tidigare forskning och mediala publikationer.
HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)