Var Karl en karlakarl? : En läroboksanalys med syftet att jämföra hur Karl XII har framställts i svenska läroböcker över en tidsperiod på 100 år.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Stockholms universitet/Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik (CeHum)

Författare: Jacob Albertsson; [2015]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: I denna uppsats kommer jag att behandla Karl XII och hur denne har framställts i läroböcker från 1884-2003. I min uppsats har jag valt att behandla 14 läroböcker, som i sin tur jag delat upp i tre stycken epoker: Epok I, Epok II och Epok III. Analysen i sin tur har utgått i från tre teman. Vilket jag med hjälp av ett diskursanalytiskt förhållningssätt försökt redogöra kring hur författarna framställt Karl XII, hans personlighet, centrala skeenden samt värdeladdade ord kring Karl. Analysen kommer fokusera på uttalanden från författarna som kan anses vara värderande, samt koppla författarens ställningstagande och sedan se om det stämmer överens med den rådande historieforskning som gällde när läroboken skrevs. Genom att behandla mina epoker i en kronologisk ordning är tanken att ett förändringsmönster i diskursen ska uppstå. Samt att se huruvida läroboksförfattarna faller ifrån opartiskhet och visar sina personliga värderingar i texterna. Tanken med denna uppsats är alltså att se ett utvecklingsmönster, tillika skåda hur pass mycket en författare låter sina egna tankar belysa en lärobok.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)