Taylor i kebabfabriken

Detta är en Kandidat-uppsats från Institutionen för samhällsvetenskaper

Sammanfattning: Efter millenniumskiftet uppfattas det som närmast ”rätt” att moderna framtidsinriktade verksamheter, stora som små, bör arbeta med kvalitetsstyrning[1].  Åtgärder inom kvalitetsstyrning innebär att moderera och justera tillverkningsprocessen så att de producerade enheterna håller sig till en standard[2]. Företag ställs ständigt inför flera olika alternativ om hur de kan förändra sitt arbetssätt, och öppna sig för att ta till sig olika kvalitetshöjande koncept. Dessa ska leda till att organisationen och dess processer blir mer effektiva och produktiva, för att i sin tur sänka kostnader, maximera vinsten, bemöta kundernas efterfråga, och kunna leverera billigare produkter av högre kvalitet på ett snabbare och enklare sätt. Dessa koncept blir en förutsättning för att företag ska växa och kunna konkurrera på en allt mer konkurrenskraftig företagsmarknad. Motsvarande 10-30% av företagens kostnader beror på kvalitetsbrister (brister inom processerna på produktionen som har inverkan på tid, resultat och effektivitet). Det blir till slut ohållbart för företag som vill växa[3]. Företag tillämpar därför olika välkända koncept, såsom ”Scientific Management” för att höja sin kvalité. Detta examensarbete syftar till att kartlägga den norska livsmedelsproducentens Best Foods verksamhet i fabriken i Sandvika, Norge. Arbetet avser även att jämföra verksamheten med de principer som utgör Scientific Management. Uppsatsens datainsamling baserar sig på en fallstudie byggd på intervjuer med Best Foods ledning och anställda, samt på observationer i Best Foods lokaler. Vidare datainsamling har skett via relaterade internetsidor, artiklar samt litteratur. Vid fördjupade studier med berörda parter för datainsamling har mailkontakt använts. Slutsatsen visar att ledningen omedvetet arbetar efter flera av Scientific Management principer, det vill säga ledningen styr företaget enligt det som anses gynna företaget mest, vilket visar sig få stöd av många av Scientific Managements principer. [1] Røvik Kjell Arne (2000) [2] Bokföringstips [3] Sörqvist Lars (2001)

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)