Matval och faktorer som påverkar matval hos personer med bakgrund från Iraq bosatta i Sverige. En kvantitativ studie.

Detta är en Magister-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Sheima Al-adili; [2018]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund Tidigare studier har visat att diabetes typ två samt fetma är överrepresenterade hos invandrare med Irakisk bakgrund bosatta i Sverige. Syfte Syftet med denna studie är att undersöka matvalen hos invandrare med Irakisk bakgrund beträffande; grönsaker, frukt, fett samt socker, i förhållande till Nordiska Närings Rekommendationer samt undersöka huruvida faktorer som kön, ålder, antal år i Sverige samt utbildningsnivå har betydelse för matvanorna. Metod En online-enkät framställdes och publicerades via sociala medier. I studien inkluderades 304 deltagare. Resultat Resultatet från undersökningen visar att de flesta inte uppnår rekommendationerna gällande intag av fisk, val av nyckelhålsmärkta livsmedel, samt fullkornsprodukter. De flesta äter grönsaker, använder olja till matlagningen, äter inte sötsaker dagligen samt tillsätter inte socker till varma drycker. Den enda signifikanta skillnaden som upptäcktes vid analys av variabler angående kön, ålder, antal år i Sverige samt utbildningsnivå var att personer som levt över tio år i Sveriges inkluderade grönsaker till alla mål till skillnad från de som levt under tio år i Sverige. Slutsats Generellt, fanns det ingen skillnad i matval beträffande kön, ålder, utbildningsnivå samt antal år man levt i Sverige. Det finns utrymme för förbättring beträffande matvalen hos personer med Irakisk bakgrund. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)