Företags motiv till att använda delningsekonomi vid hantering av matsvinn

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Sammanfattning: Bakgrund och problemformulering: Miljöproblem uppstår inom flera olika sektorer och branscher och det behövs nya lösningar för att nå en hållbar framtid. Livsmedelsindustrin ger upphov till flertalet negativa konsekvenser för miljön, såsom övergödning, förändrad markanvändning, vattenbrist och försämrad vattenkvalité. Bättre hantering av livsmedel behövs för att säkra tillgången till mat. Företag kan bidra till en förbättring genom att hantera matsvinn på ett bättre sätt och ta ansvar för verksamheten, genom att ställa om processer och aktiviteter. Genom att skapa mer hållbara affärsmöjligheter där företag ges motiv att anta dessa miljövänliga implementeringar, har företag potential att kunna bidra till ett mer hållbart samhälle. Syfte: Syftet med denna uppsats är att studera vilka motiv som ligger till grund för företags val att förändra verksamheten för att anta ett delningsekonomi-perspektiv med hjälp av digitala plattformar, när de hanterar problem med matsvinn. Metod: Metoden är en kvalitativ studie med abduktiv ansats. Empirin har samlats in genom semistrukturerade intervjuer med 10 företag vilka använder sig av Karma och ResQ. Resultat & slutsats: Utifrån empirin kan det utläsas att företagen är positivt inställda till användandet av delningsekonomi, vidare har fyra motiv hittats vilka återkommer hos flera av respondenterna till varför de använder sig av delningsekonomi. De huvudmotiv som framkommit under denna uppsats är: hållbarhetsfaktorer, Legitimitet, marknadsföring och ekonomiska faktorer. Genom att företag ges motiv att arbeta med delningsekonomi kan fler företag potentiellt lockas till att integrera hållbarhetsarbete i deras verksamhet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)