Hur coronapandemin har påverkat restaurangbranschen : En kvalitativ studie om coronapandemins påverkan på restaurangbranschen

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Företagsekonomi

Författare: Sabir Zadius; Alexandra Edberg; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Covid-19 är viruset som bidragit till coronapandemin. En pandemi som berörtmänniskor på olika sätt runt om i världen. Sverige tillsammans med andra länder harbehövt vidta olika åtgärder. Ett exempel på detta är implementeringen av restriktionersom befolkningen strikt behövt följa. En av många branscher som drabbats hårt av dessarestriktioner är restaurangbranschen, exempelvis genom krav på öppettider och antaletgäster.Vårt syfte med denna studie är att diskutera och förklara hur coronapandeminsrestriktioner har påverkat restauranger samt hur restaurangerna har arbetat medkrishantering under dessa omständigheter.Vi använder oss av en kvalitativ metod i vår studie och har genomfört ett antalintervjuer med relevanta respondenter som på olika sätt arbetar inom branschen och harblivit påverkade av pandemin. Respondenterna har fått berätta och förklara om derasupplevelser av restriktionerna samt hur de arbetat med att hantera denna kris.Efter att studien genomförts kunde vi dra slutsatsen att restriktionerna har påverkatrestaurangerna på ett negativt sätt och att verksamheterna har fått göra storaförändringar för att minska den redan sänkta omsättningen.Samtliga verksamheter har varit eniga om att kommunikation, samarbete ochgemensamt engagemang från alla inom verksamheten har varit viktigt för att ta sigigenom krisen. Även marknadsföringsstrategier och handlingsplaner verkar ha haftbetydelse både före, under och efter krisen. En ytterligare slutsats vi kunnat dra och enåterkommande koppling bland samtliga respondenter är stressen och den psykiskapåfrestningen som många inom branschen känt av under rådande pandemi.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)