Märkning av importerade, färdigförpackade livsmedel i Malmö stad - Uppfyller butikerna Livsmedelsverkets märkningskrav?

Detta är en Magister-uppsats från Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

Sammanfattning: Syftet med detta arbete är att undersöka efterlevnaden av lagen gällande märkning av importerade färdigförpackade livsmedel hos livsmedelsbutiker i Malmö. 20 butiker studerades. Vid besöken granskades dels märkning av ett antal importerade färdigförpackade livsmedel, och dels utfördes enkätundersökning kring butikens livsmedelsmärkning och märkningsrutiner. Enkätundersökningen besvarades vanligtvis av ägare eller butikschef. 80 procent av svarandena uppgav att de kände till Livsmedelsverkets regler kring märkning, men ändå fanns det saknade uppgifter och bristfällig märkning i alla butikerna. De vanligast saknade märkningsuppgifterna var svensk beteckning och den svenska formuleringen "bäst före ...". Svensk beteckning saknades hos 42 procent av produkterna, medan "bäst före ..." saknades hos 40 procent. 27 procent av alla de undersökta produkterna saknade helt svensk märkning. De som i enkätundersökningen uppgav att de alltid hade svensk märkning hade mycket sällan det när man jämförde det med resultaten från märkningsgranskningen. I enkätsvaren fanns svar som speglade många butiksägares inställning att de såg grossisten som ansvarig för märkning, trots att butiksägaren enligt Livsmedelsverkets regler är den ansvarige. De allra flesta uppgav att de hade fått information om märkning från livsmedelsinspektörer, så enbart mer information om märkning hjälper sannolikt inte för att stävja problemet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)